Eräjärven Kehittämisyhdistys ry

Eräjärven kehittämisyhdistys pyrkii säilyttämään, järjestämään ja tuottamaan mahdollisimman useita palveluita omalla kylällä, lähellä kyläläisiä. EKY on perustettu 22.9.1991 toimimaan vapaamuotoisen kylätoiminnan ohella.

EKY:n koko toimintaa on vaikea lyhyesti kokonaisuudessaan kuvata. Parhaan käsityksen siitä tietenkin saa tulemalla itse katsomaan. Toimisto ja palvelupiste on vuokratiloissa entisessä Säästöpankin talossa kylän keskustassa. Tietoa saat myös näiltä Internet-sivuilta.

Kokonaisuudessaan voimme ylpeänäkin esittää: EKY on palvelua ja kehittämistä.

Yhdistyksen palvelut

 • Asiamiesposti
 • Oriveden apteekin palvelupiste, ”Kyläapteekki”
 • Veikkauspiste
 • Kylälehti Purkiaisen toimitus (lehden levikki 650-750 kpl, jakelu talkoilla Eräjärven talouksiin, kesällä myös vapaa-ajan asukkaille)
 • Lahjapuoti: kyläläisten valmistamia tuotteita, paikallisia kirjoja ja sarjakuvia, erilaisten yhdistysten varainhankintatuotteita
 • Rönnin Kesäteatterin ja Eräjärven Tupateatterin ennakkomyyntipiste
 • Kyläinfopiste matkailijoille ja vakiasukkaille, matkailu- ja muiden yritysten esitteitä, karttoja ja tiedotteita
 • Eräjärven seudun vesiosuuskunnan (ESVO) toimisto
 • Taloushallintopalveluja mm. yhdistyksille ja yksityishenkilöille
 • Kopiointi-, skannaus- ja postituspalvelut
 • Paikallisten tapahtumien suunnittelua ja toteutusta
 • Kehittämisprojekteja ja kylätoimintaa monessa muodossa
 • Käytettyjä aikakauslehtiä ja kirjojen vaihtotori (tuo tai vie)
 • Kalastusmerkkejä / -lupia Eräjärveen ja Längelmäveteen, talvisin pilkkitoukkia
 • Ilmainen nettipiste (ei ajanvarausta), edulliset tulosteet
 • Eräjärven omien internet-sivujen ylläpitoa
 • Avustamista netin käytössä
 • Opiskelijoiden työharjoittelu-, TET- ja oppisopimuspaikkoja, kuntouttavaa työtoimintaa
 • Adressit
 • Postikortit (voit teettää myös omia postikortteja), kylän taiteilijoiden tekemiä joulukortteja
 • Ecover-pesuaineita, Foxtelin pesuaineita
 • Eräjärvi-tuotteita: Kahvia, Teetä, Tikkuaskeja, Kangaskasseja, T-paitoja, tuoksullista Pyykkietikkaa, nyt myös Eräjärvi-villasukkia
 • Oriveden paras villaukkakauppa
 • Kaupungin rantasaunan vuokrauspalvelu
 • Lisäksi satunnaisia kausituotteita

Historia

Mistä lähdettiin

Eräjärven kehittämisyhdistys ry perustettiin vuonna 1991 ja aloitti toimintansa vuoden 1992 alusta. Perustamisen taustalla oli Pirkanmaan kyläprojekti, joka oli osa Euroopan laajuista elävän maaseudun teemavuotta. Sen yhteydessä ryhdyttiin miettimään, millä tavoin kyettäisiin parhaiten kehittämään ja markkinoimaan Eräjärveä pitkällä aikajänteellä. Kylätoimikunta oli jo tehnyt Eräjärvellä hyvää työtä, mutta sillä ei koettu olevan riittävää mahdollisuutta myös taloudellisesti panostaa pitkäjänteiseen työhön. Aluksi mietittiin osakeyhtiötä tai osuuskuntaa, mutta päädyttiin kuitenkin rekisteröidyn yhdistyksen perustamiseen. Mahdollisesti taustalla oli ajatus epäonnistumisesta; ”jos hommaa ei jakseta hoitaa loppuun asti, on rekisteröity yhdistys helppo jättää nukkumaan”. Mutta nukkumaan ei ole jääty.

Missä ollaan nyt

Perustoiminnot

EKYn toimisto hoitaa monenlaisia palveluja. Toimisto palvelee kyläläisiä asiamiespostina ja kyläinfopisteenä. Tietoa lisää joka viikko julkaistava ja melkein joka postilaatikkoon jaettava kylälehti Purkiainen. Toimistossa hoidetaan kopioinnit ja postitukset.

Toimisto on samalla myös kauppa – kyläputiikki. Paikallisia tuotteita on kasseista posliini- ja silkkitöihin, kirjoista koruihin. Samoin saa käyttöönsä ostaa luontokaupan ekotuotteita, SPR:n varainhankintatuotteita, kuin myös suruun ja onneen käyviä adresseja. Veikkauksen lotot, vakiot ja muutkin rahapelit hoidetaan toimistossa. Mökilleen Eräjärven kautta kulkevan erään kangasalalaisen mieshenkilön mukaan EKYn toimistossa on maakunnan parhaat arvat – kaipa hän on niillä usein voittanut. Myös Rönnin Kesäteatterin ja Eräjärven Tupateatterin ennakkolippuja on myynnissä Ekyllä ja pöytään katetut väliaikatarjoilutkin voi täältä tilata ja maksaa ennakkoon.

Eräjärven seudun vesiosuuskunta saa toimistopalvelut EKYltä. Taloushallintopalvelut hoituvat EKYn kautta. Toimistossa on myös aikakauslehtien ja kirjojen kierrätyspiste.

Oriveden apteekin palvelupiste

Eräjärven kehittämisyhdistyksen tiloissa toimii Ekyn hoitama Oriveden apteekin palvelupiste. Kyläapteekista löytyy kymmenittäin lääkemerkkejä ja muita apteekkituotteita. Reseptilääkkeitä välitetään asiakkaille viikoittain. Tilaamiseen asiakas tarvitsee Kela-kortin ja voimassa olevan (e-)reseptin. Kun tilaus on tehty Ekyllä viimeistään keskiviikkona klo 17, tuotteet saapuvat asiakkaiden noudettaviksi perjantaina noin klo 13. Lääkehuolto pelaa mukavasti ja helposti ilman odotuksia ja jonotuksia. 

Talous

EKYn toiminnassa on kysymys kylän kehittämis- ja palvelutoiminnasta. Vaikka paljon tehdään talkootyötä, ei sillä pelkästään pitkälle pötkitä.

Itse asiassa EKY ja sen ohella muut Eräjärven vapaaehtoisjärjestöt ovat merkittäviä työllistäjiä. EKYn palveluksessa on tällä hetkellä kaksi osa-aikaista toimistotyöntekijää ja tarvittaessa projektityöntekijöitä. Kesäkausina on lisäksi pyritty työllistämään kylän nuoria. Eräjärven seudun vesiosuuskunta tarjosi kolmen-neljän rakennusvuoden aikana työtä suunnilleen kolmelle hengelle kokopäiväisesti. Eräjärven Työväen Näyttämö on työllistänyt monena vuonna palkkatuella työttömiä, ja tarjoaa myös työharjoittelua ja -kokeilua. Ja jos halutaan vielä ketjua jatkaa, voidaan todeta Eräjärven Urheilijoiden tarjoavan joka kesä useaksi kuukaudeksi useita työpaikkoja, auttaen myös Eräjärvi-seuraa yhden henkilön työllistymisessä kivimuseon hoitoon kesien ajaksi.

Palkkojen maksaminen ja muiden kiinteiden kustannusten hoitaminen ei aina ole helppoa. Kun EKYn toiminta aloitettiin, kävelivät ensimmäisen hallituksen jäsenet pankkiin allekirjoittamaan henkilökohtaisen takauksen luotolliselle shekkitilille. Ja myöhemminkin on nimiä tarvittu pankkilainaa vastaan. Edelleenkin meillä on pankkilainaa lyhennettävänä. Kun usko ja halu ovat lujia, on valmiutta myös panna itsensä likoon!

Toimintaympäristön ja yleisen toimintakulttuurin muutoksen vuoksi taloutemme on heikentynyt. Veikkauksen toimipisteet kaikkiin Suomen S-ryhmän kauppoihin ja kotisairaanhoidon/-palvelun asiakkaiden lääketoimitusten siirtyminen Orivedelle ovat pudottaneet vuositasolla provisiotulojamme noin 10 000€. Tänä vuonna (2021) olemme jättäneet jatkoanomuksen (kolmas kerta) rahankeräysluvasta. Olemme joutuneet vähentämään työntekijöitä ja nykyisten työntekijöiden tuntimääriä, kahtena vuonna olemme myös lomauttaneet henkilöstöä lyhyeksi ajaksi. Talvisin Kyläputiikki on kiinni lauantaisin, paitsi Joulun alla kahtena lauantaina.

Pääasiassa tuloja kerätään pienistä puroista. Näitä ovat apteekki-, Veikkaus-, asiamiespostipalveluista sekä paikallisten tuotteiden myynnistä perityt palkkiot. Taloushallinnon palveluja (tällä kompensoitiin Veikkauksen tulonmenetyksiä) myydään kohtuuhinnalla, kuten myös kopiointipalvelua. Vaikkei kyseessä varsinainen liiketoiminta olekaan. Olemme aloittaneet myös Kylätoritoiminnan 6 – 8 kertaa vuodessa joko perjantain iltatori tai lauantain päivätori, Ekyllä on lätty- ja vohvelikahvila, arpoja ja Eräjärvi-tuotteita myynnissä, muita myyjiä on vaihtelevasti.

Uusia tuotevaltauksia olemme jo tehneetkin, mutta lisää kaivataan, jotta saamme toimintamme jatkumaan ja palveltua uutta sukupolvea. Parannettavaa toki on myös asukkaiden sitoutumisessa käyttämään niin Ekyn kuin muidenkin oman kylän palveluja/tuotteita.

Tulevaisuus

Vakiintuneet toimintamuodot

Tästä eteenpäinkin EKY jatkaa palvelujensa tarjoamista niin kyläläisille kuin muillekin. Purkiainen ilmestyy edelleen joka kotiin viikottain. Perinteeksi on muodostunut, että niin Eräjärven markkinaviikonloppu järjestetään yhdessä muiden paikallisten järjestöjen kanssa kuin talvinen Roikina-tapahtuma. Roikina-tapahtumassa on viime vuosina ollut mukana myös Eräjärven koulu. Ajankohtana helmikuun toinen lauantai, joka on ollut myös koulupäivä.

Olemme myös alkaneet pitää Kylätori-iltoja tai -päiviä edistämään yhteisöllisyyttä ja sekä Ekyn (torikahvio, arpoja yms.) kuin muidenkin myyjien talouden turvaamiseksi.

Asukashankinta on päivän sana, toivoisimme saavamme kaiken ikäisiä asukkaita; eläkeläiset ovat merkittävä voimavara kylätoiminnassa ja sosiaalisen pääoman kasvattamisessa, koulun ja päiväkodin turvaamiseksi varsinkin lapsiperheet ja nuoret aikuiset ovat tärkeä kohderyhmä myös. Olemme jo aloittaneet tyhjien, vuorattavien ja myytävien kiinteistöjen kartoituksen. Pyrimme aktivoimaan omistajia vuokraamaan tai myymään vanhoja taloja ja huoneistoja ja Kyläkaavan vahvistuttua aktivoimme maanomistajia myymään tontteja. Vuokra-asuntoja on vaikea löytää, sen sijaan rivitaloasuntoja on myynnissä useita.

Toteutetut hankkeet:

PIRKANMAAN KYLÄPROJEKTI 1988-1991

Elävä maaseutu

rahoittaja: Hämeen lääninhallitus, läänin kehittämisraha, Pirkanmaan maakuntaliitto
toteutus: Pirkanmaan liitto ja kyläläiset


TULOKSET:

 • kylän markkinoinnin aloittaminen
 • sosiaalista pääomaa
 • Puutarhatyöryhmä > kylän esnimmäinen Palveluhakemisto
 • Markkinontityöryhmä > EKY:n perustaminen
 • Vesityöryhmä > Vesiosuuskunnan perustaminen
 • Liikennetyöryhmä > Palveluliikenne Nopa ja jätehuollon kuljetus

KYLÄ PALVELUYRITTÄJÄNÄ -HANKE 1991-1995

rahoittaja: MMM/ Maaseutupolitiikan yhteistyöryhmä
toteutus: Helsingin yliopisto/Osuustoimintainstituutti

mukana 6 kylää Suomesta


TULOKSET:

 • koulutustoiminta
 • tulevaisuusverstaaat

Julkaisut Helsingin yliopiston Osuustoimintainstituutin julkaisusarjassa

 • Ritva Pihlaja – Teija Simpanen: Kylä palveluyrittäjänä. Kyläraportit 1/1993
 • Vuokko Jarva: Miten järjestän tulevaisuusverstaan? Kylän kehittäjän opas 4/1994
 • Ritva Sirkkala: Kylätoiminnasta sosiaaliseen yrittäjyyteen 7/1995

LOUHI-PROJEKTI 1995-1996

rahoittaja: MMM/ Maaseutupolitiikan yhteistyöryhmä
toteutus: Helsingin yo/Osuustoimintainstituutti


TULOKSET:

 • kylävisio
 • koulutus
 • kyläkäsikirja
 • kyläesite

KYLÄPIIKA-PROJEKTI (PESTIPALVELU)

1995-2005

Rahoittajat: Raha-automaattiyhdistyksen toiminta-avustus, Oriveden kaupungin perusturvalautakunta (ostopalvelusopimus) asiakkaat
toteutus: EKY

TULOKSET:

 • edullista kotipalvelua Eräjärvelle ja Orivedelle

TYÖTTÖMIEN OMATOIMISUUSPROJEKTI 1995

rahoittaja: Hämeen työvoimapiiri
toteutus: EKY/Pertti Puskala
TULOKSET:

 • Tietotupa/Etätyökeskuksen suunnitelma

MONITORI/ERÄJÄRVEN TIETOTUPA – ETÄTYÖKESKUS 1996

rahoittaja: MMM/Maaseutupolitiikan yhteistyöryhmä
toteutus: EKY
TULOKSET:

 • Koulutusta, etätyömahdollisuudet, kylän tietotekniikkapalvelut

POMOHANKKEITA 1997-1998

Tietotupa / etätyökeskus

 • Ekyllä oli tietotupa kyläläisille, neljä konetta
 • järjestimme itse ja Oriveden kaupungin maaseututoimi järjesti siellä koulutusta

AV-hanke (tuotteita / palveluita elokuva-ja videotuottajille)

 • kartoitettiin kuvauspaikkoja

Työpörssi

SEUTUKYLÄ -HANKE 1999 – 2001

rahoittaja: EU:n aluekehitysrahasto, Suomen valtio

toteutus: EKY

EU:n tavoite 5b-ohjelman mukaista rahoitusta

Neljä eri kokonaisuutta:

 1. Tietotupatoiminnan laajentaminen koko Itä-Pirkanmaan seutukuntaan
 •  Työpörssitoiminnan ja Eräjärven palvelutuotantotavan laajentaminen koko seutukuntaan
 • Seutukunnan elokuvauksen ja videotuotannon palvelut
 • Luontomatkailupalvelutuotannon ja -markkinoinnin järjestäminen.

Lähtökohtana oli Eräjärvellä hankittujen kokemusten ja toimintatapojen laajentaminen muualle Juupajoen, Längelmäen ja Oriveden alueelle (eli siis Itä-Pirkanmaan seutukuntaan), osoittaa se, että Eräjärven tapa toimia oli rahoittajien piirissä todettu hyväksi.

 Samalla kun toimintaa laajennetaan myös oman kylän ulkopuolelle, pidettiin tietenkin huoli siitä, että toiminta Eräjärvellä jatkuu ja kehittyy. Tätä edellytti jo sekin, että EU:lta ja Suomen valtiolta tulevan rahoituksen lisäksi EKY panosti hankkeeseen koko omarahoitusosuuden. Tämä on kahden vuoden aikana yhteensä noin 300.000 markkaa.

TULOKSIA:

 • Kylätoiminnan aktivoituminen seutukunnalla
 • Koulutusta kylien ihmisille
 • Työosuuskunta Työjuhdat
 • Eräjärven Työväen Näyttämön ja Siitaman pukuvaraston asusteiden nimikointi (koordinointi)
 • Opastaulut Eräpyhän luontopolulle, kivimuseolle ja Ekylle
 • TV2:lle avustajien hankintaa, asusteita, tiloja. Alueella kuvattiin Trasselirakastaja, Nyrölä 5 ja myöhemmin myös Alavilla mailla hallanvaaraa
 • majoitusta ja ruokapalvelua

PJP-PYÖRÄILYÄ JA PALVELUJA -HANKE 01.04.2010-30.11.2011

Rahoittaja: Pomoottori ry, Eky ja hankekumppanit

Toteuttaja: Eky


PjP -hankkeessa selvitettiin Kangasalta, Sahalahden, Kuhmalahden, Eräjärven ja Oriveden kautta takaisin Kangasalle kulkevan reitin varren palvelut ja kulttuuritapahtumat. Reittiä palveluineen markkinoitiin polkupyöräilijöille ja motoristeille.

Jatkoa varten pyrittiin reitin palveluja varten saamaan erillinen/erillisiä myyntiorganisaatioita. Hankkeen tavoitteena oli lisätä reitin varren tapahtumiin kävijöitä vähintään viidellä prosentilla.

TULOKSIA:

 • markkinoitava pyöräilyreitti
 • pyöräilykarttaesitteitä jakoon
 • Jukka Tilsan piirtämät seinäkankaat hankkeeseen osallistuneille ja yksi iso karttakangas markkinointia varten
 • Alueen keskinäinen yhteistyö lisääntyi

ERUKUS -HANKE, ERÄJÄRVEN UIHERLANJOEN KUNNOSTUKSEN SUUNNITTELU

01.05.2009-31-12-2012

Rahoittaja: Pomoottori, Leader ja Eky

Toteuttaja: Eky

Päätavoitteena oli tutkia laaja-alaisesti Eräjärven Uiherlanjoen kuntoa ja mahdollisuudet parantaa joen ja siihen liittyvän luonnon tilaa. Tuloksena oli suunnitelma kustannusarvioineen joen kunnostamiseksi ja tarvittavan ympäristöluvan hakemiseksi. Myös Eräjärven virkistyskäyttöä edistettiin. Pidemmän aikavälin tavoitteet heijastuivat valtaosaan kuntalaisia ja joen kunnostussuunnittelu liittyi lähinnä joenvarren asukkaisiin.

Tutkimus on myös osittain koko järveä koskeva.

Hankkeessa seurattiin vedenpinnan korkeutta, tehtiin virtaamamittauksia ja purkautumiskäyriä, sedimenttianalyysejä sekä linnusto- ja sudenkorentoselvitys.

TULOKSENA:

 • Uiherlanjoen kunnostussuunnitelma

ELÄVÄ ERÄJÄRVI –HANKE 2013-2014

Rahotus: Pomoottori ry ja Eky

Toteutus: Eky

Hankkeen tavoitteena oli kylämateriaalin luonti markkinoinnin tehostamiseksi ja matkailijamäärän, asukasmäärän sekä kylän viihtyvyyden lisäämiseksi. Matkailu- ja kaupan alan kesätyöntekijöille koulutusta  Eräjärven toiminnoista ja palveluista. Tehtiin kylän ja kylän tapahtumien yhteismarkkinointia ja tonttikartoitusta.

Tarinatyöpajoissa tuotteistettiin historiaa, kulttuuria ja tapahtumia. Viihtyvyyttä lisättiin suunnittelemalla Vihasjärven Kyläpuistoa, laatimalla hiihtolatukarttoja sekä perehdyttämällä kestävään kehitykseen. Pyrittiin turvaamaan eri ikäryhmien aktiivinen osallistuminen kylän tapahtumiin ja estämään syrjäytymistä

TULOKSIA:

 • Uusia matkakohteita ja matkapaketteja
 • Palvelukansio
 • Vihasjärven Kyläpuisto
 • Hiihtolatukartat
 • Uittomuseo
 • Maisemointisuunnitelma (Opinnäytetyönä)

UIMALAN UUSI ELÄMÄ 2018-2019

Rahoitus: Pomoottori ry ja Eky

Toteutus: Eky

Purettiin Oriveden kaupungin uimalan vanha huonokuntoinen puusee ja puuvarasto läheltä rantaa ja rakennettiin uusi puuvarasto ja kuivakäymälä kauemmas rannasta

TULOKSIA:

 • puuvarasto
 • kompostoiva kuivakäymälä ja varasäiliö

Lisäksi Eräjärven Martat kunnostivat saunarakennuksen huonetilan viihtyisäksi maalaamalla ja uusimalla kalustoa ja välineistöä

YHTEISÖLLISYYTTÄ KYLÄTOREILLA

Rahoitus: Pomoottori ry ja Eky

Toteutus: Eky

TULOKSIA:  toriteltan hankinta

Muiden yhdistystoimijoiden tuotoksia

Eräjärven Urheilijat ja Eräjärven Työväen Näyttämö ovat vuosien varrella investoineet merkittävästi  kylän palvelujen kehittämiseen ja markkinointiin

Leväslahden Pvy kunnostanut toimitilansa, vanhan Leväslahden koulun, ja yhteisrannan

Eräjärven seudun vanhemmat ( Eräjärven koulun Vanhempainyhdistys) On hankkinut koulu-päiväkodille pihatelineitä

Eräjärven Urheilijoilla on ollut monta investointihanketta Rönnin Kesäravintolan kehittämiseksi kuin myös markkinointihankkeita, viimeinen oli Eräjärvi ja Oriveden seutu Suomeen ja maailmalle > tuloksena yhteistyötä, koulutusta ja monta matkapakettia.

Eräjärven Työväen Näyttämö nouseva katsomo ja tekniikkatila sekä salin kunnostaminen Tupateatterilla (2000 Pomoottori ry)) sekä Rönnin kesäteatterin nouseva selkänojallinen katsomo (1996) ja Rönninsalmen matkailu- ja kulttuuriareena-hankkeessa (2018-2019 Kantri ry) > Katos Rönnin Kesäteatterin katsomoon sekä uusi huoltorakennus Rönniin; wc:t, suihku- ja pyykki-/pesutila sekä varastotila

Tulossa/käynnissä:

Jääkaukalon pohjan uusinta; tekonurmikenttä pohjaksi, Eräjärven seudun Vanhemmat Kantri ry ja Oriveden kaupunki

Uiherlanjoen kunnostus; väylä Eräjärveen ja pohjapato, Eräjärven kalastuksenhoitoyhtymä